درود بر شما دوستان عزیزی که آموزش های گام به گام اکسل را از سایت ما دنبال میکنید. من در این لحظه با آموزش گام سوم اکسل در خدمت شما عزیزان هستم. تا پایان همراه من باشید.
آنچه در این گام فرا خواهید گرفت تغییرات در داده هاست که شامل:
- انتخاب داده ها (Select Data)
- کپی و چسباندن داده ها (Copy and Paste)
- برش و چسباندن داده ها (Cut and Paste)
- برگشت به عقب و باز یابی دوباره (Undo and Redo)
- پر کردن خود کار سلول ها (Auto Fill)
که در ادامه به بحث در مورد هر کدام خواهم پرداخت.
نرم افزار Microsoft Office Excel امکانات زیادی برای ویرایش داده ها در اختیار شما قرار داده است که یکی از این امکانات کپی و چسباندن و برش و چسباندن این داده ها است. اما قبل از این کارها باید داده های مورد نظر انتخاب گردند تا بدرستی عملیات برش و کپی و جاگذاری داده ها انجام گیرد. بنا بر این لازم است با انتخاب کردن داده ها و چگونگی انجام این عملیات در برنامه اکسل آشنا شویم.
1-انتخاب داده ها (Select Data)
- اگر یک سلول را خواستید انتخاب کنید تا عملیات مورد نظر را روی آن انجام دهید، کافیت روی همان سلول کلیک کنید تا داده های سلود انتخاب (Select) گردند.
- اگر در یک محدوده تعدادی از سلول ها مورد نظر شماست ، کافیست اشاره گر ماوس را به ابتدای نقطه مورد نظر ببرید و با کلیک کردن در این نقطه و پدیدار شدن مکان نما ، با فشرده نگه داشتن ماوس شروع به دراگ کردن کنید تا نقاط مورد نظر به صورت انتخابی درآیند.
- اگر داده های یک سطر یا ستون (row or column)مورد نظر شما برای انتخاب شدن است، کافیت بروی سر برگ آن سطر یا ستون در محیط برنامه یا صفحه گسترده (Spreadsheets) کلیک کنید تا داده های آن سطر یا ستون به صورت انتخاب شده در آیند.
- اعمال بالا را با بردن مکان نما به نقطه مورد نظر و فشردن کلید Shift در کیبورد و نگاه داشتن آن و با استفاده همزمان و کمک گرفتن از کلید های جهت میتوانید انجام دهید.
2-کپی و چسباندن داده ها (Copy and Paste)
برای کپی گرفتن از داده های سلول و یا چند سلول کافیست در ابتدا سلول ها را انتخاب کرده وبه یکی از سه روش زیر عمل کنید:
- از کلیپبرد (Clipboard) برای این کار استفاده کنید. در محیط کلیپبرد که بر روی نوار ابزار اصلی جای دارد گزینه ای برای کپی کردن داده های سلولهای مورد نظر با شکل کاغذ تعبیه شده(1).
- میتوانید برای این کار از کلید ترکیبی Ctrl + C استفاده کنید.
- پس از انتخاب کردن داده ها با کلیک راست بر روی آن و انتخاب گزینه کپی از پنجره باز شده، عملیات کپی را انجام دهید.
برای چسباندن داده های کپی شده نیز به یکی از سه روش زیر عمل کنید:
- از گزینه Paste تعبیه شده بر روی کلیپبرد استفاده کنید (2)
- کلید تر کیبی Ctrl + V این کار را به سادگی انجام دهید.
- با کلیک کردن در نقطه جدیدی که باید داده منتقل گردد، وانتقال مکان نما به این نقطه وسپس راست کلیک کردن و انتخاب گزینه Paste کار چسباندن داده را انجام دهید.
3-برش و چسباندن داده ها (Cut and Paste)
برای برش داده های سلول و یا چند سلول کافیست در ابتدا سلول ها را انتخاب کرده وبه یکی از سه روش زیر عمل کنید:
- از کلیپبرد (Clipboard) برای این کار استفاده کنید. در محیط کلیپبرد که بر روی نوار ابزار اصلی جای دارد گزینه ای برای برش داده های سلولهای مورد نظر با شکل قیچی تعبیه شده(3).
- میتوانید برای این کار از کلید ترکیبی Ctrl + X لستفاده کنید.
- با کلیک راست بر روی سلول مورد نظر و انتخاب گزینه Cut این کار را انجام دهید.
برای چسباندن داده های بریده شده در سلول و یا سلولهای مورد نظر نیز به یکی از سه روش زیر عمل کنید:
- برای چسباندن داده های کپی شده از گزینه Paste تعبیه شده بر روی کلیپبرد استفاده کنید(4).
- کلید تر کیبی Ctrl + V این کار را به سادگی انجام دهید.
- با کلیک کردن در نقطه جدیدی که باید داده منتقل گردد، وانتقال مکان نما به این نقطه وسپس راست کلیک کردن و انتخاب گزینه Paste کار چسباندن داده را انجام دهید.
نکته: در گوشه سمت راست و پایین کلیپبرد فلشی قرار گرفته که با کلیک بر روی این فلش و باز شدن کادر کلیپبرد در زیر این گزینه میتوانید داده هایی را که بریده اید را مشاهده و باز هم مورد استفاده قرار دهید(5).
4-برگشت به عقب و باز یابی دوباره (Undo and Redo)
- اگر شما در محیط یک سند مشغول کار هستید و بنا به هر دلیلی خواستید یک حرکت به عقب برگردید از کلید Undo که بر روی نوار ابزار دسترسی سریع (Quick Access Toolbar) جای گرفته استفاده کنید(6).حال اگر خواستید چند حرکت آخر را به عقب برگردید تا حرکاتی را در این بین اصلاح کنید، کافیست بر روی گزینه Undo آنقدر حرکات را یک به یک به عقب برگردانید تا به حرکت مورد نظر برسید.
- حال اگر با گزینه Undo به عقب برگشتید و خواستید حرکت و یا حرکاتی را دوباره به جلو بروید کافیست که از گزینه Redo بر روی نوار ابزار دسترسی سریع استفاده کنید(7).
- کلید های ترکیبی Ctrl + Z حرکت Undo و Ctrl + Y کار گزینه Redo را انجام میدهند.
5-پر کردن خودکار سلول ها (Auto Fill)
اگر شما در سلولی داده ای دارید و نیاز دارید که این داده در چند سلول سطری و یا ستونی کپی شود کافیست از امکانات پرکردن خودکار سلول ها (Auto Fill) استفاده کنید.برای این کار بر روی سلولی که داده در آن نوشته شده بروید تا کادر انتخاب داده سلول به دور آن سلول ظاهر شود. سپس از یکی از گوشه های سلول که نقطه کوچکی ظاهر میشود (8) با کلیک یر روی این گوشه و دراگ کردن کادر و کشیدن آن تا سلول مورد نظر(9)، کادر را بگسترانید. حال مشاهده خواهید کرد که سلولهای منتخب با داده مورد نظر بطور خودکار پر میشوند(10).
امید وارم از گام سوم آموزش اکسل رضایت کافی را داشته باشید. تا گام بعد که با موضوعات دیگری از اکسل در خدمت شما خواهم بود بدرود.
برای آشنایی با اصطلاحات و آموزش های گام های قبل و بعد اینجا کلیک کنید.
سلام اقای مقدم وقتتون به خیر خیلی ممنون از سایت بسیار مفیدتون عالیه حرف نداره فقط متاسفانه بنده مجددا با مشکل رو به رو شدم گام اول و دوم نیست شماره ی صفحه هم پیدا نمیکنم لطف میکنین یه لینک بزارین ممنون میشم از لطفتون
سلام و ممنون از نظر لطفتون
برای دیدن صفحه دوم از لینک زیر استفاده کنید
لینک صفحه دوم آموزش گام به گام اکسل
سلام
چطور با کلیک کردن بروی نقطه گوشه سلول دادها را بصورت افقی وارد سلولها کنیم نه با کشیدن موس (چون دادهای من خیلی طولانی است).
سلام آقای مقدم . ممنون از سایت مفیدتون. امیدوارم موفق باشید
ممنونم اینم عالی بود مرسی
تدریس خصوصیم میکنین؟
بسیار بسیار عالی