درود فراوان بر شما همراهان گرامی که آموزش گام به گام اکسل 2007 را از سایت ما پیگیری میکنید. در این گام نیز در خدمت شما عزیزان هستم با اموزش قالب بندی یک سند کاری اکسل (کاربرگ). با من همراه باشید.
آنچه در این آموزش خواهید خواند:
- اصلاح فونت (Modify Fonts)
- فرمت سلول های کادر محاوره ای (Format Cells Dialog Box)
- اضافه کردن رنگ و خط حاشیه به سلول (Add Borders and Colors to Cells)
- تغییر عرض ستون و ارتفاع سطر (Change Column Width and Row Height)
- مخفی یا آشکار کردن سطرو ستون (Hide or Unhide Rows and Columns)
- ادغام سلول ها (Merge Cells)
- تراز بندی محتویات سلول (Align Cell Contents)
در ادامه در مورد هر یک از این تغییرات بیشتر صحبت خواهیم کرد.
1- اصلاح فونت (Modify Fonts)
اصلاح فونت در برنامه اکسل به شما اجازه خواهد داد تا بر روی عناوینی خاص تاکید کنید یا عنوان ها را مشخص و یا از فونت دلخواه برای داده ها و اطلاعات سلول و یا سلول های منتخب استفاده نمایید. برای این کار ابتدا اقدام به انتخاب سلول و یا سلول هایی نمایید که میخواهید فونت آنها را تغییر دهید. سپس از سربرگ Home به کادر گروه Font بروید.
گزینه های موجود در این کادر گروه به ترتیب زیر میباشد:
- اولین کادر ازسمت چپ که نام فونت در آن نوشته شده است برای تغییر نوع فونت میباشد. شما پس از انتخاب سلول و یا سلول های مورد نظر از این کادر برای تغییر فونت فعلی به فونت مورد نظر میتوانید استفاده کنید. به این صورت که با کلیک بر روی فلش کوچک کناری آن کادری باز خواهد شد که در آن نام فونت ها و مثال نوشتاری برای آنها نوشته شده، حال با کلیک بر روی فونت مورد نظر آن را انتخاب نمایید.
- دومین کادر که در آن عدد نوشته شده است مربوط به سایز فونت میباشد. پس از انتخاب سلول و یا سلولهای مورد نظر بر روی فلش کوچک کناری آن کلیک کنید و پس از باز شدن کادر آن سایز مورد نظر را انتخاب نمایید.
همچنین با کلیک داخل کادر سایز میتوانید اقدام به تایپ سایز فونت مورد نظر کنید تا سایز تایپ شده مورد استفاده قرار گیرد.
- دو کادر کوچک که در آنها حرف انگلیسی A نوشته شده است برای بزرگ و کوچک کردن سایز فونت میباشد. بدین ترتیب که پس از انتخاب داده ها با کلیک بر روی گزینه سمت چپ آن سایز فونت ها بزرگتر شده و با کلیک بر روی گزینه سمت راست فونت ها کوچکتر میشوند.
گزینه های نشان داده شده در شکل زیر (سمت چپ پایین این کادر گروه) به ترتیب و از سمت چپ برای :
اولین گزینه برای بولد یا برجسته کردن اطلاعات و یا داده ها مورد استفاده قرار میگیرد. که با استفاده از کلید میانبر Ctrl+B نیز از این قابلیت میتوانید استفاده نمایید.
دومین گزینه برای ایتالیک یا همان کج کردن متن و یا داده های مورد نظر استفاده قرار میگیرد. که از کلید میانبر Ctrl+I برای این گزینه میتوانید استفاده کنید.
سومین گزینه برای خط دار کردن زیر اطلاعات و داده ها مورد استفاده قرار میگیرد. با کلیک بر روی فلش کوچک کنار آن گزینه ای دیگر به نام Double Underline نیز در اختیار شما قرار میگیرد که برای کشیدن دو خط موازی زیر اطلاعات و داده ها مورد استفاده قرار میگیرد.
اولین گزینه از سمت راست نیز برای تغییر رنگ اطلاعات و داده های سلول و یا سلول های انتخاب شده مورد استفاده قرار میگیرد. با کلیک برروی فلش کوچک کناری آن کادری باز خواهد شد که شامل رنگ های متنوع برای استفاده شما میباشد.
2- کادر محاوره ای فرمت سلول (Format Cells Dialog Box)
در اکسل شما میتوانید برای یک سلول و یا گروهی از سلول ها سبک یا فرمت خاصی بکار ببرید. برای این کار ابتدا سلول یا سلول های مورد نظر را انتخاب کنید. سپس از سربرگ Home در نوار ابزار اصلی به کادر گروه Alignment بروید و بر روی فلش کوچکی که در سمت راست پایین آن قرار دارد کلیک کنید.
حال کادری محاوره ای به شکل زیر باز خواهد شد که شامل گزینه های زیر میباشد و به معرفی کوتاهی از کاربرد آنها خواهم پرداخت :
Number : این سربرگ به شما اجازه میدهد تا انواع مختلف شماره گذاری در صفحات و ارقام اعشار را بکار بررید.
Alignment : با استفاده از این سربرگ مستوانید نوع قرار گیری متن، کوچک کردن متن، تراز بندی و… را تنظیم کنید.
Font : این سربرگ به شما اجازه میدهد که برای سلول و یا سلول های مورد نظر به کنترل فونت، سبک فونت، اندازه، رنگ و ویژگی های اضافی بپردازید.
Border : این سربرگ اجازه شخصی سازی حاشیه سسول را به شما داده و بوسیله آن میتوانید در خطوط اطراف و مرکزی یک جدول، رنگ آن و نوع خطوط تغییرات متناسب با نیاز خود را اعمال نماید.
Fill : از این سربرگ برای تغییر رنگ سلول ها و سبک های رنگی ان میتوانید استفاده نمایید.
3- اضافه کردن رنگ و خط حاشیه به سلول (Add Borders and Colors to Cells)
خطوط حاشیه جدول بندی را به دونوع دستی و با استفاده از سبک ها (قالب بندی ها) ی آماده میتوان در برنامه اکسل به کار بست. از این خطوط برای ساخت جداول استفاده میشود.
- جدول بندی دستی ( قالب بندی دستی):
برای این کادر در ابتدا از سربرگ Home به کادر گروه Font بروید. سپس برروی گزینه مربوط به جدول بندی سلول ها در این کادر گروه کلیک کنید تا کادر زیر مجموعه های آن باز شود.
در کادر Borders انواع مختلف کادر بندی هستد که در اختیار شما قرار گرفته اند.
در اینجا به معرفی گزینه های موجود در گروه Draw Borders از همین کادر میپردازیم :
Draw Border : از این گزینه برای کشیدن جدول و حاشیه های آن بصورت دستی استفاده میشود. با انتخاب این گزینه مدادی در اختیار شما (بجای فلش ماوس) قرار میگیرد که با استفاده از آن میتوانید اقدام به کشیدن خطوط خارجی و داخلی نمایید.
Draw Border Grid : از این گزینه برای کشیدن جداول بصورت محدوده انتخابی میباشد. بدین صورت که قلمی در اختیار شما قرار میگیرد و شما با استفاده از این قلم تعداد سلول های سطر و ستون را مشخص کرده و کلیه خطوط سلول خط کشی میشوند.
Erase Border : با انتخاب این گزینه ابزار پاک کن در اختیار شما قرار خواهد گرفت و بوسیله آن میتوانید اقدام به پاک کردن خطوط رسم شده جدول نمایید.
Line Color : با انتخاب این گزینه میتوانید اقدام به رنگ کردن خط های جدول نمایید.
Line Style : با انتخاب این گزینه میتوانید انواع مختلفی از خطوط را برای رسم جدول در اختیار داشته باشید وخط دلخواه و متناسب با نیاز خود را انتخاب کرده و به کار ببندید.
More Borders : با انتخاب این گزینه به بخش Borders معرفی شده در قالب بندی سلول ها خواهید رفت و میتوانید با استفاده از گزینه های آن به تنظیمات خطوط و جدول بپردازید.
- تغییر رنگ سلول ها بصورت دستی:
ابتدا سلول و یا سلول های مورد نظر را انتخاب کید و سپس از سربرگ Home به کادر گروه Font بروید و در این کادر بر روی فلش کوچک کناری گزینه سطل رنگ (Fill Color) کلیک کنید. با این کار کادر مربوط به تنظیمات رنگ ها باز شده و با انتخاب رنگ مورد نظر میتوانید رنگ سلول و یا سلول های انتخاب شده را تغییر دهید.
گزینه No Fill در این کادر برای از بین بردن رنگ سلول انتخاب شده میباشد و گزینه More Color شما را در انتخاب رنگ های بیشتر یاری خواهد کرد.
- جدول بندی با استفاده از سبک های آماده:
برای این کار ابتدا سلول های مورد نظر را انتخاب کنید و از سربرگ Home به کادر گروه Styles برید و گزینه Cell Styles را از این کادر گروه انتخاب نمایید.
با کلیک بر روی فلش کوچک زیرین آن کادری باز خواهد شد که شامل انواع مختلفی از سبک های قالب بندی برای جداول میباشد. از این کادر سبک مورد نیاز را با کلیک کردن بر روی آن انتخاب کرده و بر روی سلول های انتخاب شده بکار ببندید.
4- تغییر عرض ستون و ارتفاع سطر (Change Column Width and Row Height)
- برای تغییر در اندازه سلول ها به روشهای زیر عمل میکنیم:
- تغییر سایز دستی
- تغییر سایز با استفاده از گزینه Cell Size که در زیر توضیح مختصری خواهم داد.
از سربرگ Home در نوار ابزار اصلی به کادر گروه Cells مراجعه کنید. در این کادر گروه بر روی گزینه Format کلیک کرده وبا باز شده کادر آن برای تغییر اندازه ارتفاع سلول از گزینه Row Height و برای تغییر اندازه عرض سلول از گزینه Column Width استفاده نمایید. همچنین برای آشنایی بیشتر با گزینه ها و روش های دیگر تغییر اندازه سلول ها به گام چهارم از سری آموزش های گام به گام ورد 2007 که از همین سایت منتشر شده است مراجعه نمایید. برای مراجعه به گام چهارم اینجا کلیک کنید.
5- مخفی یا آشکار کردن سطرو ستون (Hide or Unhide Rows and Columns)
برای مخفی کردن و یا رویت سطرها و ستون ها ابتدا سطر و یا ستون (های) مورد نظر را انتخاب نمایید و از سربرگ Home به کادر گروه Cells مراجعه کنید و بر روی گزینه Format کلیک کنید و از کادر باز شده زیر آن گزینه Hide & Unhide را انتخاب نمایید.
با کلیک بر روی این گزینه کادر زیر مجموعه های آن باز خواهد شد که گزینه های آن به این ترتیب میباشد:
Hide Rows : پنهان کردن سطر انتخاب شده
Hide Column : پنهان کردن ستون انتخاب شده
Hide Sheet : پنهان کردن برگه (صفحه اکسل) انتخاب شده
Unhide Rows : آشکار کردن سطر انتخاب و پنهان شده
Unhide Column : آشکار کردن ستون انتخاب شده
Unhide Sheet : آشکار کردن برگه پنهان شده.
6- ادغام سلول ها (Merge Cells)
برای ادغام سلول ها ابتدا باید سلول هایی را که قصد ادغام کردن آنها را دارید را انتخاب کرده سپس از سربرگ Home به کادر گروه Alignment مراجعه کرده و بر روی شکل گزینه (Merge Cells) که در تصویر زیر نشان داده شده است کلیک کنید.
با کلیک بر روی فلش کوچک کناری آن کادری باز خواهد شد که شامل گزینه های زیر میباشد:
Merge & Center : با انتخاب این گزینه خطوط بین سلول های انتخاب شده در سطر و ستون برداشته شده و تمامی سلولها تبدیل به یک سلول واحد با هم ترازی وسط خواهند شد.
Merge Across : مرز بین سلول ها در جهت افقی حذف میشود و هر سطر از سلول ها تبدیل به یک سلول واحد خواهند شد.
Merge Cells : خطوط بین تمامی سلول ها در جهت افقی و عمودی حذف خواهند شد.
Unmerge Cells : با انتخاب این گزینه سلول هایی را که قبلا ادغام کرده اید را میتوانید از حالت ادغام شده خارج و جدا نمایید.
7- چینش (تراز بندی) محتویات سلول (Align Cell Contents)
برای چینش و تراز بندی محتویات یک سلول و یا گروهی از سلولها ابتدا باید سلول و یا سلول های مورد نظر را انتخاب کرد، سپس از سربرگ Home به کادر گروه Alignment مراجعه کنید.
در این کادر گروه گزینه های تراز بندی از سمت چپ بالا به این صورت میباشد:
Top Align : متن یا داده موجود در سلول را به بالای سلول انتقال میدهد
Middle Align : متن یا داده های موجود در سلول را در مرکزیت میانی سلول قرار میدهد
Bottom Align : متن یا داده های موجود در سلول را در پایین سلول قرار میدهد
Align Text Left : متن یا داده سلول را از سمت چپ سلول تراز میکند
Center : داده ها ومتن موجود در سلول را از مرکز سلول چینش میکند
Align Text Right : متن یا داده سلول را از سمت راست سلول تراز میکند
Decrease Indent : با انتخاب این گزینه میتوانید بین متن و مرز چپ سلول تورفتگی را کاهش دهید
Increase Indent : با انتخاب این گزینه میتوانید بین متن و مرز چپ سلول تورفتگی را افزایش دهید
Orientation : با انتخاب این گزینه و زیر مجموعه های آن که با کلیک بر روی فلش کناری کادر آنها باز خواهد شد میتوانید متن را به جهات مورب مختلف و حتی عمودی بچرخانید.
Left to Right text Direction : با کلیک بر روی فلش کوچک کناری این گزینه میتوانید جهت قرار گیری متن ها را از سمت چپ ، راست و مرکز تنظیم کنید.
Warp Text : اگر متن یا داده ای را که در یک سلول نوشته اید بزرگتر از اندازه سلول باشد، از خط بین سلول ها بیرون رفته و سلول مجاور را نیز پر خواهد کرد. با انتخاب این گزینه تمامی متن که برای عرض سلول بزرگ است در یک سلول جای داده خواهد شد. بدین صورت که پس از انتخاب این گزینه برای سلول مورد نظر، اندازه سلول بصورت خود کار و به مقدار لازم از ارتفاع بزرگ شده تا تمامی متن در سلول قرار گیرد.
امید وارم از این گام از سری آموزش های گام به گام Microsoft Office Excel 2007 بهره لازم را برده باشید. تا گام بعدی این آموزش که باز هم در خدمت شما دوستان خواهم بود بدرود.
برای آشنایی با اصطلاحات و آموزش های گام های قبل و بعد اینجا کلیک کنید.
aghay mohandes dameton garm kheyli karamo rah andakhtid
عااااااااااااالی بود.یک دنیا ممنون
بسیار تشکر
سلام آقای مهندس بسیار ممنونم.خیلی من و خواهرم کمک کردین.از وقتی که واسه امسال ما گذاشتین کمال تشکر و دارم
سلام مرسی از زحماتتون عالی بود لطفا بفررررررررررررررررررررمایید چرا بعضی متن ها بصورت عدد و نماد و حروف نامفهوم باز میشن متاسفانه برا ی برنامه درسی بشدت گرفتار ش شدم راهنمایی کنید لطفا
سلام و ممنون از لطفتون. برنامه ای که باهاش فایلتون رو باز میکنید از کد UTF-8 (که برای زبان پارسی استفاده میشه) رو ساپورت نمیکنه و در این حالت متنها بصورت کد شده (علایم) نمایش داده مییشن.
از آموزشهای شما کمال تشکر را دارم
فقط اگر مثال و تمرین نیز ارایه کنید اموزشهای شما خیلی بهتر میشود
سلام، ممنون. سعی بر این مسئله بوده. اما به علت کمبود وقت فعلا این امر میسر نشده. امیدوارم در آینده بتونیم این درخواست رو جامعه عمل بپوشونیم.
با سلام ممنون از مطالب ارزشمندتون . ببخشیدآیا بعداز رسم جدول در اکسل می توان دو سلول را ادغام کرد؟ چون بعد از رسم جدول گزینه ادغام غیرفعال ی شود.
خیلی به درد بخور بود، میشه نحوه پرینت گرفتن از فایل اکسل رو هم بگید
از زحمات شما متشکرم
سلام
لطفأ بفرمایید که چطور میتوانم پس از رسم نمودار در اکسل (نمودار درصد ستونی) رنگ هر قسمت از نمودار را بصورت هاشور و یا نقطه چین تغییر دهم . نمیخواهم ستونهابصورت رنگی باشد.
با سلام
میخواستم بدونم چطور میشه وقتی که یه سلول رو با یک خط مورب یا باصطلاح border جدا میکنیم داخل سلول بطور جداگانه تایتل را تایپ کنیم
سلام
از آموزش های بسیار خوبتون ممنونم.
در حال تنظیم فایل اکسلی هستم که متاسفانه به مشکل برخورد کردم. فایل اکسل من چندین شیت مختلف با جداول مختلف داره و جدول اصلی شامل تعداد زیادی آیتم هست که می خوام کاری کنم بعد از اینکه در جدول اصلی آیتمی انتخاب شد به محض اینکه روی اون کلیک بشه در جدول دیگه ای در یکی از شیت های دیگه درج بشه.ممنون میشم اگر راهنمایی کنید.
خیلی خیلی ممنونم کمک بزرگی بمن کردید امیدوارم همیشه موفق وپیروز باشید
سلام.
خسته نباشید. میشه شما در سربرگ homeدر قسمت conditional formatting بیشتر توضیح بدید؟
اصلا توضیحی نداده بودید.
با سلام
در اکسل من میخواهم در قسمت format cell و تب Number و بخش category به قسمت custom یک فرمولی را اضافه کنم مثل #,##۰.۰۰ ولی هربار که وارد صفحه جدیدی از اکسل میشوم این فرمول پاک میشود. کجا باید برای همیشه آن را تعریف کنم ؟
با تشکر فراوان
خدا به شما عوض خیر دهد